Tijdens mijn studie rechten aan de Universiteit Utrecht was ik van meet af aan geboeid door staats- en bestuursrechtelijke vakken. In die tijd was ik ook actief binnen de lokale politiek. Dat wakkerde mijn interesse in besluitvormingsprocessen binnen de overheid aan, met name de gevolgen van die besluiten voor de (fysieke) omgeving. De focus van het tweede deel van mijn studie lag daarom op het omgevingsrecht.
Dat rechtsgebied ging nog meer voor mij leven door mijn werk als student-assistent omgevingsrecht bij de Universiteit Utrecht en door verschillende stages, onder meer bij een groot advocatenkantoor en een rechtbank.
Al tijdens mijn studie kwam ik in contact met het kantoor van Marcel Soppe. Na mijn afstuderen in 2015 heb ik daar een jaar als juridisch medewerker gewerkt, gecombineerd met een aanstelling als junior-onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Daarna heb ik (fulltime) de overstap gemaakt naar de Universiteit Utrecht (het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law) als onderzoeker/promovendus.
Na een (klein) jaar ging het advocatenbloed toch weer (te veel) kriebelen. Zodoende ben ik in 2017 als advocaat begonnen bij het huidige RNMW advocaten. Na het afronden van mijn beroepsopleiding, heb ik nog kort als senior jurist water en bodem bij Rijkswaterstaat gewerkt. Dat gaf weliswaar voldoening, maar niet zoals de advocatuur dat doet.
Ik vind het leuk om praktijk en wetenschap te (blijven) combineren. Daarom ben ik nog steeds verbonden aan de Universiteit Utrecht als geassocieerd medewerker. Ook publiceer ik in (vak)tijdschriften, bundels en (hand)boeken. Het meest recente voorbeeld daarvan is een bijdrage aan het Handboek Omgevingswet (Boom Juridisch, 2024).
Ik adviseer en procedeer op het brede terrein van het omgevingsrecht. Dat doe ik met name voor overheden en initiatiefnemers. De nadruk in mijn praktijk ligt op ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouwprojecten en opwek- en opslag van duurzame energie. Maar ook milieugerelateerde zaken (zoals luchtkwaliteit, en zeer zorgwekkende stoffen) maken een steeds groter deel uit van mijn werkzaamheden.
Het waterrecht heeft binnen het omgevingsrecht mijn bijzondere belangstelling. Ik ben als docent actief bij Waterschapsland en ik adviseer ontwikkelaars en overheden (waterschappen, gemeenten en provincies) over allerlei watergerelateerde vraagstukken.
Een selectie van de projecten en publicaties van Julian Kevelam staat hieronder.
Publicaties
Handboek Omgevingswet (hoofdstuk 21)
Projecten
- bestemmingsplan "De Scheg West", gemeente Amstelveen
ABRvS 2 oktober 2024, ECLI:NL:RVS:2024:3954
- bestemmingsplan "Oosterwolde - Dertien Aprilstraat", gemeente Ooststellingwerf
ABRvS 7 oktober 2020, ECLI:NL:RVS:2020:2376
- bestemmingsplan "Nieuw-Rhijngeest Zuid (wonen)", gemeente Oegstgeest
ABRvS 15 maart 2023, ECLI:NL:RVS:NL:2023:1047
- omgevingsvergunning zonnepark Havebos, gemeente Oude IJsselstreek
ABRvS 9 februari 2022, ECLI:NL:RVS:2022:387
Rb Gelderland 29 juli 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:4135 - omgevingsvergunning zonnepark Werkhoven, gemeente Bunnik
Rb Midden-Nederland 26 september 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:3804